Skip to main content

Verborgen schatten op Youtube

In ‘verborgen schatten op Youtube’ deel ik inspirerende video’s waarin thema’s als persoonlijke ontwikkeling, lichaam, geest en gezondheid centraal staan.

Deel 1: Daniel Siegel

The Neurological Basis of Behavior, the Mind, the Brain and Human Relationships

Tijdens het grasduinen door mijn eigen videoarchief leerde ik weer een wijze les: vertrouw meer op wat je al hebt, in plaats van ‘daarbuiten’ op zoek te gaan. Ik kwam namelijk een verborgen schat tegen in mijn eigen videoarchief. Deze video wil ik graag aanbevelen omdat het waardevolle informatie bevat en (mijn inziens) een belangrijke boodschap te vertellen heeft.

Deze (Youtube)video is gemaakt op het Klimaat-, Steden- en Gedragssymposium van het Garrison Institute in 2011. De Amerikaanse wetenschapper Daniel Siegel (van het Mindsight Institute) bespreekt de neurologische basis van gedrag, geest, hersenen en menselijke relaties in de steden. Dit doet hij op een heldere, toegankelijk en amusante wijze, kijken dus!

Hij verklaart een definitie van de geest (iets wat je feitelijk nergens echt leert) en beschrijft de rol van bewustzijn en aandacht bij het bewaken en aanpassen van de geest. Hij beveelt tevens aan om het begrip gezondheid te gebruiken als een manier om individueel, gemeenschaps- en planetair welzijn met elkaar te verbinden.

Als je deze video hebt gezien dan…

  • Ben je meer bewust geworden van het belang van de onlosmakelijke verbondenheid tussen de mens en haar omgeving (anderen, de natuur, planeet, etc.);
  • Heb je kennisgenomen van de eerste wetenschappelijke definitie van de menselijke geest waarvoor in de academische wereld een brede consensus bestaat;
  • Heb je een verklaring hoe de menselijk geest (middels interpersoonlijke relaties) de structuur van het brein kan veranderen en door de fysieke omgeving wordt beïnvloed;
  • Besef je hoe je met bewuste aandacht jouw gezondheid krachtige kan verbeteren door het verbinden / integreren van de verschillende delen van je (lichamelijke, geestelijke en sociale) zelf.

Nog meer inspiratie

Leave a Reply